Potrebujete nasvet? Kontaktirajte nas v delovnem času od pon. do pet. med 9h in 16h na telefon: 02 / 252 36 36 in 031 217 332 ali pišite na e-mail: sm@zlatarnica14k.si

DIAMANT

Diamanti so dokončni izraz ljubezni, saj moč in vzdržljivost diamantov simbolizirata večno zavezo.

Diamant je eden najbolje poznanih in najuporabnejših mineralov. Njegovo ime izhaja iz grščine (adamas), kar pomeni nepremagljiv. Nepremagljiva je namreč njegova trdota, saj je med vsemi minerali najtrši. Diamanti so stari od 3,3 milijarde let. Nastanejo globoko v središču zemlje, 100, 200 kilometrov pod površino, in so narejeni iz čistega ogljika.

Diamanti so prozorni, brezbarvni, rumeno, rjavo, zeleno, modro ali rdeče obarvani. Če imajo veliko vključkov drugih mineralov, so lahko tudi sivi ali črni.

Prva nahajališča diamantov so bila odkrita v Indiji, od koder so znani številni zgodovinski primerki, kot je na primer svetovno znani modri diamant, imenovan Hope. Skoraj 3000 let so bila to edina nahajališča diamantov na svetu. Šele leta 1725 so našli diamante v Braziliji. Število nahajališč je močno naraslo šele konec 19. stoletja, ko so bila odkrita nahajališča v Južni Afriki. Legenda pravi, da je prvi diamant tam našel osemletni pastirček Erasmus Jacobs, kamen naj bi tehtal kar 21 karatov, Menda je Erasmus zaslužil dolar in bil zelo vesel. Danes so znana nahajališča na vseh celinah, razen na Antarktiki.

Največji diamant vseh časov so našli v Južni Afriki. Imenovali so ga Cullinan in je imel 3106 karatov (1 karat je 0,2 grama). Iz njega so zbrusili kar 105 draguljev, med katerimi ima največji 530,20 karata (Cullinan I) in se nahaja v angleški kraljevi zbirki.

Diamant je nedvomno lepša naložba od bančne vloge. Lahko ga gledamo, občudujemo, z njim osrečimo. Ob tem mu vrednost vseskozi narašča, precej bolj kot virtualnemu bančnemu denarnemu depozitu.

 

KAJ JE BRILJANT?

Briljant je izraz za obliko brusa, ki omogoča, da pridejo posamezne optične lastnosti diamanta čim bolj do izraza. Izraz briljant se torej lahko uporablja samo za diamante okrogle oblike, ki so zbrušeni na 58 ploskev (fazete), imajo eno mizo (zgornja ploskev briljanta), 32 fazet na kroni, 24 fazet na paviljonu, včasih pa imajo tudi eno kaleto (rahlo odrezano konico paviljona). Diamante brusijo še v veliko drugih brusih različnih oblik, kot so npr. švicarski brus, angleški brus, navete, oval, princess brus itd. 

 

DOLOČANJE KAKOVOSTI BRUŠENIH DIAMANTOV – 4C

Kakovost diamanta določajo barva (colour), čistost (clarity), brus (cut) in masa (carat). Vsi štirje elementi skupaj dajo diamantu vrednost, vsak najmanjši odklon od najvišjih vrednosti pa ceno diamanta močno spusti.

Barva (colour):

 

 

Čistost (Clarity) – lestvica čistosti diamantov glede na vidnost vključkov pri opazovanju z lupo 10-kratne povečave:

 

Brus (Cut):

Masa (Carat): maso diamantov izražamo v karatih z mednarodno oznako ct. Danes merimo maso z natančnimi karatnimi tehtnicami. Masa enega karata je 0,200 grama. Na sliki si lahko ogledate  tabelo s približno lestvica za določitev premerov diamantov v mm:

 

CERTIFIKAT O VRSTI IN KAKOVOSTI 

Certifikat je potrdilo o kakovosti diamanta. Vsebovati mora čim več podatkov o diamantu. Navedene morajo biti masa diamanta, barva, čistost in kakovost brusa. Popolnejši certifikati imajo označene vključke in zunanje pojave v identifikacijskih diagramih, opisan brus s simetrijskimi elementi, fluorescenco in še vse druge lastnosti, ki vplivajo na kakovost diamanta.

Vsak kupec Zlatarnice 14K ob nakupu nakita z dragimi kamni (brilijant, safir, rubin, smaragd, topaz, amatist,opal, citrin), nakita s poldragimi kamni (oniks, granati) ali nakita z biseri pridobi Certifikat o vrsti in kakovosti nakita in dragih kamnov